top of page

Plopsaland De Panne krijgt toestemming voor openen Heidi The Ride


Plopsaland De Panne kan de nieuwe rollercoaster Heidi The Ride eindelijk openstellen voor het publiek. De provincie West-Vlaanderen heeft vandaag (donderdag 16 maart 2017) de toestemming gegeven om de attractie te openen, onder voorwaarden. Dat gebeurt na een lange procedureslag.

De milieuvergunning voor de vroegere uitbating door de Meli liep tot 18 juli 2016. Eind 1999 heeft Plopsaland die milieuvergunning overgenomen en in tussentijd aangepast. Om de hernieuwing en uitbreiding, onder meer met de attractie Heidi The Ride, te kunnen aanvragen diende eerst een milieueffectenrapport (MER) te worden opgemaakt. De goedkeuring hiervan heeft lang aangesleept en daardoor kon Plopsaland pas in september 2016 de nieuwe milieuvergunning bij de provincie aanvragen.

Op 15 december 2016 heeft de provincie West-Vlaanderen beslist om de uiteindelijke milieuvergunning aan Plopsaland te geven. Weliswaar onder voorwaarden, betreffende de mobiliteit rond het park en de geluidsimpact op de buurt. Zo werden er nieuwe verkeersborden geplaatst in de omgeving van het park, om de parkinglocaties beter aan te duiden. Op de rails van Heidi The Ride werden isolerende materialen toegevoegd en boven de baan staat er nu een geluidswand. Dankzij deze aanpassingen blijkt de nieuwe milieuvergunning vandaag aan alle voorwaarden te voldoen en dus mag Heidi The Ride geopend worden.

Maar dan wel enkel tijdens de dagperiode, dus tot 19.00 uur. Op dagen dat het park langer open blijft, zoals tijdens een nocturne, moet de wachtrij voor de houten achtbaan om 18.30 uur afgesloten worden.

Heidi The Ride mocht voorlopig enkel gebruikt worden voor testritten en geluidsmetingen. De eerste bezoekers worden in de paasvakantie verwacht. Plopsaland De Panne heropent op 2 april de deuren.

De provincie blijft de situatie opvolgen en wil binnen de 6 maanden een globale geluidscontrolemeting uitvoeren over het hele attractiepark.

UPDATE - 22/06/2017: 3 extra maatregelen

Minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft op donderdag 22 juni 2017 de milieuvergunning toegekend aan Plopsaland De Panne, met de oplegging van drie bijkomende voorwaarden:

  1. Na Heidi The Ride mag nu ook Victor’s Race slechts tot 19.00 uur geopend worden.

  2. Er komt een geluidswand van 5 meter hoog bij de zone van Wickie De Viking en Kaatje.

  3. Tijdens de avondperiode (van 19.00 tot 22.00 uur) wordt het geluidsniveau van de achtergrondmuziek in het park beperkt tot 97 decibels.

Die extra maatregelen zijn nodig om de geluidshinder naar de buurtbewoners te beperken.

De provincie West-Vlaanderen verleende eerder al een vergunning tot 2036, maar twee buren hadden beroep aangetekend bij het kabinet van de minister. Die stelt nu dat de hinder voor mens en milieu en de veiligheidsrisico's aanvaardbaar zijn als de maatregelen nageleefd worden.

 

Bron: Provincie West-Vlaanderen

Foto: © Plopsa

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon
bottom of page